Proč si vybrat dřevěné hračky?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli existuje dokonalá hračka? Já jsem přesvědčená, že nejblíž k dokonalosti mají hračky dřevěné - jsou z přírodního materiálu, bezpečné a pro děti inspirativní. Jsou také krásné a odolné. Navíc jedny z nejstarších hraček, které kdy byly objeveny, byly vyrobeny ze dřeva. Dřevo je tedy materiál, který byl používán pro výrobu hraček po staletí - to znamená, že byl opravdu prověřen velkou spoustou generací

Jednoduchá, krásně vyrobená dřevěná hračka dokáže zaujmout dítě a inspirovat jeho představivost bez toho, aby mu poskytla až příliš podnětů, které by dítě vzdálily od jeho vlastní fantazie

Máme pro Vás 8 důvodů, proč si vybrat dřevěné hračky:

1. POMÁHAJÍ DĚTEM SE SOUSTŘEDIT

Výzkum naznačuje, že hraní a učení se s přírodními prvky, jako je dřevo, pomáhá dětem soustředit se. Dokonce dotýkání se dřeva děti fyzicky uklidňuje, což znamená, že hraní si s dřevěnými hračkami může mít neurologický dopad na mozek dítěte.

Studie z roku 2017 z National Institutes of Health zjistila, že „kontakt se dřevem vyvolává fyziologickou relaxaci“.

lochneska-nessie-hracka

2. VÍCE MOŽNOSTÍ VYUŽITÍ = MÉNĚ HRAČEK

Méně je obvykle více, pokud jde o hračky pro kojence a batolata, platí to dvojnásobně. Příliš mnoho možností může dítě zahltit. Studie z roku 2018 poskytla skupině batolat dvě různá herní prostředí, jedno s šestnácti hračkami a druhé pouze se čtyřmi. Bylo zjištěno, že batolata měla lepší kvalitu hry právě pouze se čtyřmi hračkami.

Děti si přirozeně vytvářejí užší pouto a do hry se ponoří více s hračkami, když je jich méně na výběr. Dřevěné hračky s tzv. "otevřeným koncem" umožňují dětem vytvářet si vlastní způsoby hry a trávit více času s jedinou hračkou.

 balancna_veza_drevena

3. PODPORUJÍ KREATIVNÍ HRU A UČÍ PŘÍČINU A NÁSLEDEK 

Trh s hračkami je přesycen blikajícími světýlky, křiklavými barvami a hlasitými zvuky. Funkce, jako jsou tyto, nabízejí okamžité uspokojení pro malé děti, ale také mají tendenci uzavírat příležitosti k řešení problémů a nápadité hře.

Kolem 9. měsíce začnou děti jasněji chápat příčinu a následekbouchnutí kostky o zem způsobí hluk, hozením ji ztratí z dohledu atd. Dřevěná hračka, jako je například sada kostek krásně demonstruje koncept „když něco udělám, ve výsledku se stane něco jiného.“

drevene_kostky_pro_Deti

4. JSOU ÚVODEM DO SKUTEČNÉHO SVĚTA

Hračky jsou v mnoha ohledech úvodem do toho, jak funguje fyzický svět: jsou to první předměty, kterých se děti dotýkají rukami i ústy a s nimiž si hrají. Jednoduché dřevěné hračky učí drobné lekce fyziky, příčiny a následku, stálosti objektů, kreativity, řešení problémů a mnoho dalších základních témat.

provlekaci-hracka-zviratko

5. INSPIRUJÍ

Dřevěné hračky jsou ideální pro vytváření nových světů. Kostky a další dřevěné hračky lze proměnit v cokoliv, co si dítě přeje. A vy můžete sledovat vývoj Vašeho dítěte od jednoduché symbolické hříčkypo propracovanější hru.

Ať už děti staví město, objíždí bloky s dinosaurem na kolečkách nebo vyrábějí vláčkodráhu, která se táhne z místnosti do místnosti, mohou použít svou vlastní začínající představivost ke stavění, vymýšlení, kutilství a tvoření.

drevene-montessori-hracky 

6. SEZNAMUJÍ DĚTI S MATEMATIKOU A FYZIKOU

Dřevěné puzzle nebo například balanční věž vyžadují zručnost, koordinaci rukou a očí a přesnost jemné motoriky, aby se daly postavit a poskládat. Podporují také důležité dovednosti pro výuku matematiky, jako je porovnávání vzorů a rozpoznávání.

Děti se učí rané lekce fyziky, když se balanční věž sesype po umístění posledního zvířátka, nebo když se například dřevěná káča točí po zemi.

jednoduche-detske-hracky

7. VYDRŽÍ

Existuje důvod, proč jsou dřevěné hračky nejčastěji darované, předávané a děděné. Nejsou nezničitelné, ale jsou odolné pokud se o ně budete dobře starat.

Malé děti objevují hračky po svém - vkládají je do pusy, hází jimi a převalují se přes ně. To znamená, že bezpečnost je důležitým hlediskem při výběru hraček. Hledáte takové, které vydrží a zůstanou bezpečné, i když "zestárnou". Dřevo patří mezi nejbezpečnější materiály, které příroda poskytuje pro kojence a děti.

eticke_udrzitelne_drrevene_hracky_kukkia_mesto

8. JSOU KRÁSNÉ

Estetika může, ale nemusí být na prvním místě seznamu kritérií pro výběr hraček. Ale na kráse zkrátka záleží - zvláště při výběru hraček, které dlouho vydrží. I filozofie Montessori klade velký důraz na fyzickou krásu - čisté linie, atraktivní (ale ne křiklavé) barvy a přesný řád, to vše podporuje klidné prostředí pro učení. Navíc ty krásné dřevěné hračky jsou i atraktivní na vystavení do pokojíčku.

dreveny-robot-hracka

Prozkoumejte značky dřevěných hraček, které seženete u nás na e-shopu: 

    montessori-hracky-drevene montessori-hracka-briki drevene-montessori-hracky-eperfa

zdroje: lovevery.com, psychologytoday.com, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov (national library of medicine)

Dozvěděli jste se dnes něco nového? Sdílejte článek se svými přáteli a pomozte i jim načerpat nové informace. 


Autor článku:  Nela Balušík